text

« Edelliselle sivulle

Kaisu Västinsalo

Hevoshistoria juontaa juuret jo ihan varhaislapsuudesta, jolloin pääsin ratsastamaan erinäisissä talutusratsastuksissa. Ensimmäiset kerrat olivat jo 1,5 vuoden iässä. Ensimmäinen oma poni Polestar, jonka nimeä tallimme nykyään myös kantaa, saapui minulle marraskuussa 1989, kun olin hieman alle 4 vuoden ikäinen. Poni oli silloin vain vieroitusikäinen pieni varsa. Tämän ponin kanssa kuljettiin matkaa yhdessä 23 vuoden ajan, kunnes tamma kuoli varsomista seuranneisiin komplikaatioihin minun syliini. Polle-ponista voisi sanoa, että se oli elämäni Poni isolla P:llä ja se opetti paljon, luonteikas kun oli.


       

13-vuotiaana sain synttärilahjaksi suokkiruunan Kimman Paukku, eli tutummin Paukku. Ruuna oli vain sisäänratsastettu oston yhteydessä ja itse sitä sitten rakentelinkin aina helppo B, 100cm ja tuttaritasolle, jossa kilpailimmekin mukavasti ruusukkeita napsien. Paukku oli taasen luonteeltaan hevonen, jolla oli suuri sydän ja jonka ansiosta opin sen miten pyyteettömästi hevonen voi antaa 110 % itsestään. Valitettavasti Paukku jouduttiin lopettamaan vain 19v iässä, vajaan 14 yhteisen vuoden jälkeen. Tästä voisi sanoa, että kyseessä oli elämäni hevonen.


       

Näiden kahden jälkeen on kulkenut satoja, ellei jopa tuhansia erityylisiä, -näköisiä, -ikäisiä ja -kokoisia hevosia meidän pihan läpi. Ja joka ikinen on opettanut jotain. Ehdottomasti eniten olen aina tykännyt paneutua täysillä hevosiin, joilla on jokin trauma takana. Erittäin mielenkiintoista on nähdä tulokset, kun hevonen, joka ei jostain syystä luota ihmiseen, alkaakin luottamaan uudelleen. Vähintään yhtä mielenkiintoista on myös pienten varsojen kanssa touhuaminen. Ne ovat kuin ”tabula rasa” eli tyhjä sekä puhdas taulu, johon saa kirjottaa sen mikä parhaimmalta tuntuu ja tulokset myös näkyvät sekä hyvässä että huonossa.


       

Kaikkien hevosten kanssa pyrin siihen, että ne tahtoisivat tehdä ihmisen kanssa yhteistyötä sekä tehdä täysillä sen mitä pystyvät. Ylittäisivät itsensä. Tahdon saada hevoset haluamaan tehdä pyydetyt asiat mahdollisimman hyvin. Tällöin usein tulos myös on kaikista paras. Kuitenkin sen on myös vuosien aikana oppinut, että mitään hevosta ei voi eikä saa asettaa tiettyyn muottiin. Jollakin hevosella kestää 2 viikkoa oppia asia, jonka oppimiseen toisella hevosella saattaa mennä 2 kuukautta aikaa. Minkä tuossa kohdassa joustaa, se palkitsee sitten tulevaisuudessa. Minun mielipiteeni kun on, jotta kun hevonen aidosti luottaa ihmiseen, se myös taistelee ihmisen puolesta. Ja silloin tulee myös parhaimmat tulokset aina kisaradoilta. Unohtamatta sitä, miten paljon turvallisempaa on myös harrastaminen hevosen kanssa, jolle ihmisen asema on oikeanlainen.


       

Tuloksia vuosien varrelta löytyy melko paljon, aikaisina vuosina itse ratsastaen. Viimeiset vuodet tehden kotona pohjia sekä sitten erilliset ratsastajat, joiden kanssa teen jatkuvasti yhteistyötä. Tarkoituksena löytää hevoselle sopiva ratsastaja. Koska mielestäni yksi tärkeimpiä asioita on myös se, että kemiat kohtaa, jolleivat ne kohtaa ei tuloskaan ole miellyttävä. Vuosien saatossa on siis saavutettu useita laatuarvostelukarsintavoittoja sekä -sijoituksia. Laatuponikisoista menestystä. Suokkien kasvattajakisan voitot kahdesti. Ponibreedersin voitto 5v:na. Iso tukku ruusukkeita alue- ja kansalliselta tasolta. Useita aluemestaruusmitaleja. Kolme kantakirjaoria...
Tätä listaa voisi jatkaa vaikka miten pitkään, mutta jätetään se toiseen kertaan.


       

Olen valmis tekemään töitä sinun sekä sinun hevosesi kanssa. Meillä on täällä tiimi, joka todella tekee kaikkensa, että tulokset olisivat sitä, mitä toivot.

Webdesign © Valokuvaus Tuulia N 2016 - www.tuulian.net

© Ratsastus- ja valmennustalli Polestar
Länsirannantie 584, 63130 Mäyry
kaisu.vastinsalo@outlook.com | 040-5069057